Wat zijn negatieve effecten van weinig zelfvertrouwen?

 

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, zal je jezelf al snel erg onzeker voelen. Je denkt al snel dat bepaalde taken je niet zullen gaan lukken, of dat je echt geen goed gesprek met die andere persoon kunt voeren. Dit kan zelfs leiden tot faalangst of sociale angst. Ook kun je jezelf als onbelangrijk gaan zien: je hebt het gevoel dat jijzelf er niet meer toe doet. Je schrijft jezelf allerlei negatieve eigenschappen toe, bijvoorbeeld: ik ben niet interessant genoeg. Daarmee krijg je vaak alleen maar minder zelfvertrouwen, wat opnieuw zorgt voor die negatieve spiraal met gedachten over jezelf.

Kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Ja! Het is zeker mogelijk om je zelfvertrouwen te vergroten en dus meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Door kleine dingen in je dagelijks leven te veranderen of door te proberen anders te kijken naar bepaalde gebeurtenissen, kun je helemaal zelfstandig je zelfvertrouwen weer een boost geven. Hoe je dat doet, lees je in ons uitgebreide overzicht met handige tip som je zelfvertrouwen zelfstandig te vergroten. Hier lees je maar liefst 20 tips die je in je dagelijks leven toe kunt passen om steeds een klein beetje meer zelfvertrouwen op te bouwen en vanuit hier te groeien als persoon.

Als je het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt, kun je ook met belangrijke mensen in je omgeving proberen te praten. Dit kan iemand uit je familie zijn, maar ook vrienden of collega’s kunnen je hier goed bij helpen. Je kunt dan bijvoorbeeld delen waar jij je onzeker over voelt of waarom jij denkt dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Op die manier kan de ander je misschien laten zien hoe zij hier tegenaan kijken. Misschien hebben zij zelfs nog handige tips. Door erover te praten, zal je al snel merken dat jouw gebrek aan zelfvertrouwen minder groot wordt.

Is de drempel om iemand uit je omgeving in te schakelen te hoog voor je, of heb je het idee dat je bij niemand in je omgeving terecht kunt? Dan staan er ook altijd psychologen voor je klaar. Het is hun werk om jou weer lekker in je vel te krijgen, dus zijn zij altijd bereid om je te helpen met de mentale vraagstukken waar jij zelf mee zit. Je kunt zowel een fysieke als digitale afspraak maken bij een psycholoog. Op die manier kun je zelf kiezen waar je jezelf het fijnst bij voelt en op een comfortabele manier werken naar een bepaald doel, samen met je psycholoog.

Tips voor het zelfstandig vergroten van je zelfvertrouwen

Denk bewust na over je gedachten

De oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen is voor veel mensen vaak niet helemaal bekend. Ook wat er gebeurt op het moment dat je zelfvertrouwen je actief in de steek laat, kan achteraf soms een grote waas zijn. Om je gebrek aan zelfvertrouwen effectief te kunnen tackelen, is het belangrijk om je bewust te worden wat je op zo’n moment denkt en om hiermee te gaan oefenen. Denk aan de volgende vier stappen:

  • Gebeurtenis: welke situatie deed zich voor en wat gebeurde hierin?
  • Gedrag: wat deed je precies?
  • Gevoel: hoe voelde je je bij de gebeurtenis en over je gedrag?
  • Gedachten: wat dacht je tijdens de gebeurtenis?

De meest uitgebreide gids om je zelfvertrouwen te vergroten